Forteller om flukten og fortiden på skoler

Integreringsansvarlig Monica Skuterud og beboere fra Sola statlige mottak reiser rundt på skoler i distriktet og forteller hvordan det er å være asylsøker og flyktning.

– Vet dere forskjellen på en asylsøker og en flyktning? spør Skuterud.

Ingen svarer. Det er helt stille i auditoriet på Godalen videregående. Ikke en lyd.

– En flyktning er en som har fått innvilget asylsøknaden sin, svarer Skuterud.

Monica Skuterud.

Flyktet over Middelhavet
Sammen med afghanerne Mohamad og Saiedomid, og syrerne Ahmad og Abdulhanan, forteller Monica om livet som asylsøker, om flukten fra hjemlandene, om reisen over Middelhavet fra Tyrkia til Hellas.

– Vi var 59 eller 60 personer i en liten båt, vi fikk selv beskjed om å føre den. Ingen av oss var båtkyndige. Ute på havet stoppet motoren og vi ringte den tyrkiske kystvakten. De sa vi måtte ringe til Hellas, og slik ble vi hentet og kom oss til land i live, forteller Saiedomid til elevene i Godalen.

Han snakker ikke engelsk, Mohamad er tolk. Saiedomid sier han måtte rømme etter å ha blitt vitne til en henrettelse. Han hevder Taliban er etter ham på grunn av dette. Nå har han fått avslag på sin asylsøknad, men har anket. Blir avslaget oppretthold må han reise tilbake til Afghanistan. Tilbake til Taliban.

Også tolken Mohamad har fått avslag på sin søknad.

Abdulhanan og Ahmad.

Familiegjenforening
De to andre som er med har det lettere. Selv om de ennå ikke har fått innvilget sine søknander vil syrerne med stor sannsynlighet få opphold i Norge.

Ahmad tolker, Abdulhanan forteller. Han er fra den sønderskutte storbyen Aleppo og venter på familiegjenforening i Norge. Han har kone og to små barn.

– Jeg reiste også over havet, og tok meg gjennom Europa via Makedonia, Serbia og Østerrike. Jeg bokstavelig talt gikk fra Wien til Tyskland, forteller ham.

Monica forteller at historiene og foredraget de reiser rundt med gjør inntrykk.

– Det er så mange fordommer og feiloppfatninger der ute. Vi håper dette kan være med å endre bildet og mistroen mange har til asylsøkere, sier hun.