Besøkte leir med 80.000 flyktninger
Mandag denne uken besøkte representanter fra Forus Akuttinnkvartering Zaatari Refugee Camp i Jordan, verdens nest største flyktningleir.
Zaatari ligger nord i Jordan, rundt 15 kilometer fra den syriske grensen. Leiren ble offisielt åpnet 29. juli 2012 og har på det meste huset 140.000 flyktninger. På det tidspunktet var leiren for Jordans fjerde største by å regne.
- Se bildeserie nederst i saken!
Da mottaksleder Luba Migun, leder av Base Gruppen, Alfred Ydstebø, og informasjonsansvarlig Lars Petter Einarsson besøkte leiren mandag, var antallet registrerte flyktninger i leiren 79.138. De bor i blikkskur som kalles caravaner, 24.000 i tallet.
18.000 i skolepliktig alder
Målet med turen var å se, lære og forstå. Noen av beboerne på Forus Akuttinnkvartering har vært i Zaatari som første sted etter flukt fra Syria, og mange av kvoteflyktningene som skal til Norge i årene som kommer vil være derfra.
Inne i leiren er det 18.000 barn i skolepliktig alder, de går på ni forskjellige skoler, det er to sykehus og ni helsesentre. Hver dag spises det 17,8 tonn brød.
Champs-Élysées
Hver måned får flyktningene penger til å drive selvhusholdning, beregnet ut fra prisene i leirens egne butikker. I tillegg til disse butikkene driver mange av flyktningene sine egne utsalg, som slakteri, frisør, sykkelverksted, grønnsakstorg eller bakeri.
Det er ikke mindre enn 2500 små og store forretningsvirksomheter innbyggerne selv har etablert, mange ligger på eller i nærheten av hovedgaten i leiren, som har fått navnet Champs-Élysées.
Leiren er drevet av FNs høykomissær for flyktninger, UNHCR, som igjen får hjelp og støtte av en rekke organisasjoner. Blant dem er norske Flykninghjelpen (NRC), som ledes av generalsekretær Jan Egeland. Det jobber derfor flere nordmenn i leiren.
Moderne teknologi
Den øverste lederen i leiren er Hovig Etyemezian, fra Libanon med armenske forfedre.
– Den store utfordringen er naturligvis distribusjonen av mat og vann. Jordan er et land med lite overflatevann, vi må derfor bore etter det, det kan være flere hundre meter ned til grunnvannet, sier Etyemezian.
Men selv om utfordringene står i kø, ligger leiren langt framme når det gjelder organisering og logistikk. Hver voksne innbygger har for eksempel sitt eget betalingskort de mottar penger på, og til identifisering har Zaatari tatt i bruk moderne teknologi som øyegjenkjenning, såkalt biometri.
– Vi har også et sms-system som gjør at vi kan varsle alle på én gang, eller på den måten få tak i enkeltpersoner, sier Etyemezian.
Bygger solkraftverk
Alle de 24.000 caravanene er koplet til leirens eget kraftverk, alt etter hvilken årstid det er har innbyggerne tilgang til elektrisitet fra 6 til 11 timer i døgnet. I løpet av året skal det etableres et solkraftverk som vil kunne levere all den energien leiren trenger.
I Jordan var delegasjonen fra Forus også innom den norske ambassaden i Amman.
– Det var veldig interessant og lærerikt. De utfordringene vi står overfor på Forus er småtterier i forhold hva de må hanskes med der nede, jeg er utrolig imponert over hva de har fått til, sier Alfred Ydstebø.
Fakta Zaatari Refugee Camp
- Ligger i utkanten av Mafraq, en by med 60.000 innbyggere.
- Dekker et område på 5,3 kvadratkilometer.
- I alt 353.000 flyktninger har vært innom leiren.
- 1 av 5 husholdninger er ledet av en kvinne.
- Det fødes 79 barn i leiren hver uke.
- I november kom det 50 nye flyktninger hver dag.
- 60 prosent av dem som ellers ville vært yrkesaktive har en eller annen form for inntekt inne i leiren.
- Tre brønner sørger for 3,4 millioner liter per dag, vannet distribueres med 82 lastebiler.
- Den daglige søppelmengden som må håndteres er på 750 kubikkmeter.
- I gjennomsnitt får flyktningene mat tilsvarende 2100 kalorier til dagen.
- 120 flyktninger jobber som frivillige på de de to sykehusene og ni helsesentrene.
[rev_slider alias=»Besøkte leir med 80.000 flyktninger»][/rev_slider]