Informasjon om koronavirus

Det nye koronaviruset som ble oppdaget i Kina i januar har nådd Norge.

Vi følger nøye anbefalingene fra FHI (folkehelseinstituttet sine nettsider), samt anbefalinger fra smittevernoverleger i den enkelte kommune.

Har du mistanke om smitte? Råd til deg som har vært på reise i land med koronasmitte, og er usikker på om du er smittet:

1. Dersom du er frisk, og ikke har hatt kontakt med personer som er testet positivt for koronaviruset, kan du leve som normalt.

2. Hvis du har vært ute og reist i områder med vedvarende spredning (per 26. februar 2020 regnes Fastlands-Kina, Hongkong, Singapore, Japan, Iran, Sør-Korea og regionene Lombardia, Piemonte, Emilia-Romagna og Veneto i Italia som områder med vedvarende spredning), må du ringe fastlegen din – eller legevakten på telefonnummer 116 117.

3. Kontakt legevakt eller fastlege på telefon dersom du begynner å hoste eller får feber innen 14 dager etter reisen. Symptomer på sykdommen er luftveisinfeksjon (feber, hoste, brystsmerter eller pustevansker).

4. Har du vært sammen med en person som har testet positivt for koronaviruset, bør du ta kontakt med fastlegen, eller legevakten for å rådføre deg om det er behov for hjemmekarantene.

5. Har du hoste eller feber når du kommer hjem, skal du holde deg hjemme. Ring legevakt for vurdering og avtale om testing. De som er testet skal holde seg hjemme til det har kommet svar på testen. Testresultatet kommer vanligvis i løpet av ett døgn.

Ring fastlegen eller legevakten på telefonnummer 116 117, og fortell om reisen og symptomene dine. For å ikke smitte andre er det er viktig at du ringer først, og ikke bare møter opp. Har du spørsmål om det nye koronaviruset, og du ikke finner svar på fhi.no, kan du ringe 815 55 015 som er Helsedirektoratets informasjonstelefon.