Thea og Anniken tilbake til strendene

Thea Andersen og Anniken Langeland reiser i dag til Hellas for å ta imot flyktninger som reiser over Middelhavet i båt.

De to 20-åringene ble kjent med hverandre i høst da de møttes på en strand på den greske øya Lesvos. Der var de for å ta imot flyktninger som kom i åpne båter over det store Middelhavet, i 2015 verdens dødeligste hav.

De to har hatt mange sterke inntrykk i Hellas.

De to har hatt mange sterke inntrykk i Hellas.

Thea fra Hommersåk og Anniken fra Randaberg står med dette midt oppi den store flyktningkrisen, som bare øker i omfang. I januar 2016 kom det over 60.000 flyktninger til Hellas, mange av dem i livsfarlige båter. Tallet på druknete den siste måneden er over 350, bare forrige helg druknet det 30 personer. Mange av dem barn.

– Det er helt forferdelig det som skjer, og vi er bare nødt å hjelpe dem, sier de to venninnene.

Det er Abri Vekst AS som betaler flybillettene til de to, Thea skal være der ut februar, mens Anniken kommer tilbake etter 12 dager.

Dette bildet tok Thea på Lesvos i høst.

Dette bildet tok Thea på Lesvos i høst.

De to vil dokumentere oppholdet med bilder og video, og Abri vil være med og lage en presentasjon av det.

Foreløpig er det ikke så mange av dem som kommer over Middelhavet som senere har tatt seg til Norge, men utover våren vil også disse banke på våre grensedører.

Følgelig vil noen av dem også etter hvert komme til Forus Midlertidig Mottak, og noen av dem igjen vil senere bli permanent bosatt her i distriktet. Dermed sitter Thea og Anniken på en solid og unik førstehåndskompetanse som kommer godt med i integreringsarbeidet.

– Det er det jeg helt klart vil jobbe med framover, flyktninger, sier Thea.